Интервю на Живка Кехайова Проф. Константинов, логични ли са според Вас

...
Интервю на Живка Кехайова Проф. Константинов, логични ли са според Вас
Коментари Харесай

Проф. Михаил Константинов, специално за Zonanews: Никога не е виждана такава шуробаджанащина в управлението, каквато имаше в правителството на Кирил Петков, плюс изключителна некомпетентност

Интервю на Живка Кехайова
 
Проф. Константинов, разумни ли са съгласно Вас резултатите от последните социологически изследвания за настройките на българите по отношение на вота на 2 октомври?
 
Да, нищо изненадващо. Отдавна социолозите споделят, че в идващия парламент ща има сред 6 и 8 партии. Логично е ГЕРБ да водят. По-интересно е какво се случва в дъното на таблицата. Отдавна съм го споделил - ГЕРБ и Политическа партия общо, евентуално ще вземат към 120 гласа, а точното им систематизиране, ще забележим след 2 октомври.
 
Ако Кирил Петков и Асен Василев не помнят изказванията си и вземат да мислят, в случай че Бойко Борисов реши да не бъде министър председател, даже е допустимо едно устойчиво държавно управление.
 
Аз доста почитам Борисов като най-дълго управлявалия български министър председател, само че сега той няма действителни шансове да стане министър председател. Разумно е министър председателят на ГЕРБ да бъде различен човек, а той да си управлява партията и да отстъпи стратегически крачка обратно.
 
В противоположен случай през януари евентуално отново ще сме на избори.
 
Как ще наподобява едно устойчиво държавно управление - политическо, или експертно?
 
Всъщност всяко държавно управление е политическо. И по Конституция е по този начин даже. Няма значение по какъв начин ще го кръстим - експертно, или някакво друго. Всяко държавно управление е политическо и това е най-политическия орган в парламентарната народна власт. Какви ще са хората в него - повече специалисти, или повече политици, не трансформира същността му. Всяко държавно управление си слага политическа цел и я следва.
 
За страдание сме се нагледали на бездарни държавни управления, изключително в последните 2 години. Това просто не може да продължава по този начин. България се нуждае от почтена и способена власт, и това към този момент е витално значимо.
 
Считате ли, че изборът на жителите ще е избран във висока степен от евроатлантическата ориентировка?
 
Никаква друга, с изключение на евроатлантическа ориентировка България сега не може да има. Тя е общоприето направление. Ние сме стъпили на евроатлантическата писта. Въпросът е ще тичаме ли по нея, ще вървим ли, ще стоим ли.
 
Оказва се, че има сили, които желаят преразглеждането на тази ориентамция.
 
Естествено е да ги има. Имало ги е и преди - в условия на народна власт всевъзможни хора показват всевъзможни настройки, само че преобладаващото болшинство - най-малко 2/3, са за евроатлантическия курс на страната.
 
Коя беше главната неточност на държавното управление на Кирил Петков, тъй като виждаме декаданс и при Политическа партия, и при Българска социалистическа партия, за Има Такъв Народ - да не приказваме?
 
Ами аз въобще не разбрах какво в действителност желаят. Каква е стратегическата цел на това ръководство? Освен, че назначиха всички родственици, ученайки, тъщи, другари - това е най-шуробаджанашкото държавно управление, което българия е имала откогато падна комунизма. Никога не е виждана такава шуробаджанащина в ръководството, каквато имаше в държавното управление на Кирил Петков, плюс изключителна непросветеност.
 
Много мъчно мога да се сетя сега кой от последното държавно управление, което падна, беше способен. Сигурно е имало и способени, изключително на междинното равнище - не може всички да са били идиоти, само че тези, които управляваха, бяха удивително некомпетентни и освен това не го осъзнаваха. Бяха за съществено наблюдаване тези хора. Те в действителност си имаха вяра, че са еманацията, солта на българското общество. За страдание и през това трябваше да минем.
 
Всъщност в предизборната си акция Политическа партия се хвалят, май, само с това, че са изпълнявали предизборната стратегия на Българска социалистическа партия...
 
Даже не ги проследявам. Ясно е, че по време на акция се лъже. По-скоро би трябвало да се замислим, какво чакаме като цяло. Какво тъкмо желаеме. И да го желаяме ясно.
 
Защо хората дадоха късмет на по този начин искрено некомпетентни, съгласно Вас, политици?
 
Просто в обществото се натрупа отмалялост от ръководството на ГЕРБ. То не беше 12 години, несъмнено, а тъкмо 3 606 дни - по-малко от 10 години. Но все пак хората оставаха с усещането, че е управлявал единствено той и свързваха всичко - и положително, и зло, единствено с неговата персона. 
 
А в последните 10 години България доста се промени. Друго потомство влезе в живота и надлежно в политиката. Избирателният корпус се промени доста спрямо това, което беше след рухването на комунизма. Дойдоха едни младежи, не изключително добре насочени в това, което се случва и видяхме какво стана.
 
Всички политици у нас би трябвало да са наясно, че България към този момент не е същата. Това не е България отпреди 15 години. Сегашната е напълно друга. Други хора си споделят мнението, други хора гласоподават и всички ние би трябвало да се съобразяваме с това. Те ще би трябвало да си го създадат - техния свят. 
 
Ние не им оставяме доста добър свят - не приказвам единствено за България, а за актуалния свят като цяло, само че ето, към този момент те би трябвало да си уреждат живота. Тяхно е бъдещето. Да са живи и здрави, ще създадат своите неточности. Можем единствено да се надяваме, че те ще се учат от тях.
 
Михаил Константинов: Михаил Михайлов Константинов е български академик, математик, професор, някогашен заместник-председател на Централната изборна комисия, някогашен ръководител на Съвета на шефовете на Информационно обслужване АД и, към май 2021 година става негов член.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР